Informatie Tweede hypotheek

Tweede hypotheek

Stel je hebt een huis maar je wilt een grondige verbouwing doorvoeren. Dan kun je je spaargeld aanspreken maar dit doe je liever niet. Een lening is een goede mogelijkheid maar je bent altijd duurder uit dan wanneer je een tweede hypotheek afsluit. Een goedkope manier om toch je huis te kunnen verbouwen met geleend geld.

Hoe werkt een tweede hypotheek

Een tweede hypotheek werkt doorgaans hetzelfde als een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Je leent een bedrag en gaat dit elke maand stukje bij beetje aflossen. Het verschil tussen een lening en een tweede hypotheek is dat je bij laatstgenoemde de hypotheekrente kunt aftrekken. Daardoor ben je uiteindelijk goedkoper uit dan met een gewone lening.

Hogere rente dan bij eerste hypotheek

Het meest gebruikelijke is om je tweede hypotheek bij dezelfde verstrekker af te sluiten als waar je eerste hypothecaire lening loopt. Aanbieders zullen ook niet graag een tweede hypotheek willen afsluiten als de eerste bij een andere maatschappij loopt. Dit komt omdat in het geval dat je in de financiële problemen komt, de verstrekker van de eerste hypotheek voorrang krijgt. Het kan dus voorkomen dat de aanbieder van de tweede hypotheek zijn geld nooit meer terug ziet. Om die reden zal de rente wat hoger zijn zodat het risico voor de aanbieder kleiner wordt.

Voordelen tweede hypotheek

Het grote voordeel van een tweede hypotheek is dat de hypotheekrente lager is dan de rente van een gewone lening is en in veel gevallen is de rente ook nog aftrekbaar voor de belasting. Het afsluiten is eenvoudig zolang je het bij de zelfde verstrekker van je eerste hypotheek doet.

Nadelen tweede hypotheek

Het nadeel is dat hypotheekverstrekkers niet staan te springen om een tweede hypotheek af te sluiten. Het risico op verlies is groter dan bij een eerste hypotheek. Daardoor betaal je bijna altijd een hoger rentepercentage dan bij je eerste hypotheek.

Share