Rood staan

Informatie over rood staan

Rood staan is een aparte vorm van lenen. Bijna niemand wil vrijwillig rood staan maar ondanks dat staan alle Nederlanders samen ieder jaar weer voor meer dan 8 miljard Euro in het rood. Dit is ook mogelijk omdat je een klein bedrag rood mag staan. Dit spreek je vaak af bij de bank, de kredietlimiet. Dit is het maximale bedrag dat je tekort mag hebben op je rekening.

Hoe werkt rood staan

Veel mensen komen onbewust in het rood te staan. Door extra geld over te boeken, door maandelijkse incasso’s of simpelweg door onoplettendheid. Als je meer uitgeeft dan wat er op je bankrekening staat kom je in het rood. Dit is een vorm van lenen omdat je geld gebruikt wat je eigenlijk niet hebt. De bank moet jouw tekort dus opvangen.

Hoge rente roos staan

Omdat je betaalt met geld wat je niet hebt is rood staan een zeer onvoordelige financieringsvorm. Er zijn mensen die bewust rood staan maar het is aan te raden om dit niet te doen. Banken en kredietverstrekkers vragen absurd hoge rentes bij rood staan. Dit omdat de geldverstrekkers niet voortdurend borg willen staan voor jouw uitbundige koopgedrag. Wanneer je in het rood komt is het aan te raden om zo snel mogelijk weer een positief getal op je bankrekening te krijgen. Dit scheelt een hoop extra kosten.

Voordelen rood staan

Echte voordelen zijn er eigenlijk niet bij rood staan. Het enige wat je als voordeel kunt noemen is dat je meer geld kunt uitgeven dan je eigenlijk hebt. Dit is bij andere leningen onmogelijk omdat je elke maand geld dient terug te betalen.

Nadelen rood staan

Rood staan is kostbaar. Hoe klein het bedrag ook is wat je rood staat, de rente wordt er niet minder om. Banken moeten zelf opdraaien voor iedereen die rood staat en ze vragen daarom een hoge rente om zo zelf niet in de problemen te komen. Daarnaast mag je maar een beperkte tijd rood staan voordat de bank ingrijpt.

Share