Bank spaar hypotheek

Bank spaar hypotheek

Een bekende hypotheek vorm is de bankspaarhypotheek. Deze hypothecaire lening bestaat uit twee delen: de spaarverzekering en de lening. Iedereen die een spaar hypotheek neemt, betaalt twee verschillende rekeningen. Eén voor de spaarrekening en één voor de lening. Deze zorgen er samen voor dat je na 30 jaar de hypotheek gemakkelijk kunt aflossen.

Hoe werkt een bank spaar hypotheek

De bedoeling van een bank spaar hypotheek is dat je in de looptijd van 30 jaar een dermate hoog kapitaal opbouwt zodat je de hypotheek aan het einde van die 30 jaar in één keer kunt aflossen. Op de spaarrekening bouw je gedurende de dertig jaar een kapitaal op, de andere rekening bevat de hoofdsom van de hypotheek waarover rente betaald moet worden. Deze rente mag afgetrokken worden voor de belasting.

Het recht van hypotheek

Bij het afsluiten van een bank spaar hypotheek krijgt de bank altijd het recht van hypotheek. Dit betekent dat de bank altijd haar geld terugkrijgt in het geval dat de lener de hypothecaire lening niet kan afbetalen. Met het recht van hypotheek bouwt de bank wat zekerheid in bij het afsluiten van de lening.

Voordelen bank spaar hypotheek

Het grote voordeel van een bank spaar hypotheek is dat de lener zeker weet dat hij of zij na 30 jaar de hypothecaire lening kan aflossen. Hier ben je zeker van omdat je in die tijd een kapitaal hebt opgebouwd wat genoeg is om de aflossing te doen. Daarnaast kun je een groot bedrag van de belasting aftrekken omdat je gedurende 30 jaar rente betaalt over de complete lening.

Nadelen bank spaar hypotheek

De grote aftrekpost is ook gelijk een belangrijk nadeel van de bank spaar hypotheek. Je lost gedurende de 30 jaar namelijk niets af waardoor de rente altijd hoog blijft. Daarnaast kan de bank altijd ingrijpen als ze geen vertrouwen heeft in een goede afloop. Dit is mogelijk door de ingebouwde zekerheden door de bank.

Share