Wat houdt een doorlopend krediet in en in hoeverre verschilt deze met een persoonlijke lening?

Wat houdt een doorlopend krediet in en in hoeverre verschilt deze met een persoonlijke lening?

Wil je voor een langere tijd wat meer financiële ademruimte? Dan zou een doorlopend krediet wel eens de uitkomst voor u kunnen zijn! Een doorlopend krediet  is een overeenkomst waarmee de rekeninghouder op elk willekeurig moment, herhaaldelijk geld kan lenen tot een bepaald vastgesteld limiet. Dit terwijl het verschuldigde saldo in regelmatige termijnen zal worden terugbetaald. Met een doorlopend krediet is het dus mogelijk, zelfs ná het aflossen van uw schuld, opnieuw geld van de rekening af te halen. In feite is deze lening dus vergelijkbaar met een persoonlijke lening, al zijn hier toch enkele verschillen in te vinden. Wij zullen deze hieronder met u doorlopen. 

Het doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet zal het aflossen van uw lening afhangen van het kredietlimiet. U betaalt dus alleen wanneer u geld opgenomen hebt. Hierbij kiest u zelf een percentage tussen de 1 en 2 procent van het bedrag om maandelijks terug te betalen. Doorlopend krediet wordt over het algemeen goedgekeurd zonder vervaldatum. De bank staat toe dat de overeenkomst wordt voortgezet zolang de rekening een goede reputatie behoudt.

Het gevolg hiervan is dat u via deze manier waarschijnlijk wel langer bezig zult zijn met het terugbetalen van uw schuld, aangezien het mogelijk is steeds opnieuw geld op te nemen. Ook is een nadeel van een doorlopend krediet dat de rente niet wordt vastgezeten dit dus met de tijd zou kunnen dalen of stijgen. Vanwege het gemak en de flexibiliteit wordt er doorgaans een hogere rente in rekening gebracht op doorlopend krediet in vergelijking met andere leningen.

De persoonlijke lening

Waar u bij een doorlopend krediet herhaaldelijk geld van de rekening af kunt halen, mits deze weer is aangevuld, is het bij de persoonlijke lening de bedoeling dat in één keer het hele bedrag van de rekening zal worden besteed. Denk hierbij aan het geval u het aankoopbedrag van uw boot vooruit zou willen betalen of bij het aanschaffen van een nieuwe auto. In dit geval wordt er afgesproken elke maand een vast bedrag van de lening af te lossen voor een vooraf afgesproken periode van tussen de 12 en 180 maanden. De rente is hierbij vooraf vastgesteld en kan dus niet meer aangepast worden tijdens de aflosperiode. U weet van tevoren dus precies waar u aan toe bent.

Wilt u echter meer geld opnemen? Dan moet u een nieuwe lening afsluiten. Zelfs wanneer u het bedrag netjes heeft afgelost. Toch is het voordeel van een persoonlijke lening wel dat het geleende bedrag uiteindelijk aftrekbaar zal zijn bij uw huidige verbouwing of renovaties, wat bij een doorlopend krediet niet het geval is.

Hebben we uw nieuwsgierigheid weten te wekken en wilt u meer te weten komen over de beschikbare leningen of zou u graag een vergelijking tussen de diverse opties willen maken? Neem dan eens een kijkje op de website van Geld.nl.

Share