Handige tips bij het geven van een presentatie

Handige tips bij het geven van een presentatie

Een presentatie is voor veel mensen een stressvolle situatie. En dat kan het ook best wel zijn! Je staat namelijk in je eentje voor een groep mensen, en je moet zo duidelijk mogelijk jouw punt overbrengen. Dat kan gewoon best wel lastig zijn, al helemaal als je niet zo’n fan ben van in de spotlights staan. Het kan alleen wel redelijk belangrijk worden later in je carrière. Het ligt er natuurlijk een beetje aan wat je wilt gaan doen, maar bij sommige banen is het belangrijk dat jij goed kan presenteren. Gelukkig zijn er wel wat dingetjes die jou daarbij kunnen helpen, zodat je uiteindelijk toch een goede presentatie kan geven. Zo kan je goed jouw punten overbrengen, en daarmee de veranderingen kan doorvoeren die jij graag zou willen zien!

Leer je tekst niet te veel uit je hoofd

Dit klinkt misschien als ontzettend dom advies, maar het is juist erg handig om te gebruiken! Als jij je tekst uit je hoofd leert, zal je tijdens de presentatie klinken als een robot die gewoon een tekst voorleest. Een van de belangrijkste dingen aan een presentatie, is dat je spontaan en vriendschappelijk overkomt. En dat kan simpelweg niet als je alles gewoon woord voor woord al gepland hebt. Maar wat moet je dan doen, als je niet eens weet wat je gaat zeggen? Wat je kan doen is van te voren wat steekwoorden voorbereiden, en bepalen wat voor richting je in gaat met je praatje. Je kan deze steekwoorden meenemen op een blaadje of alvast op het whiteboard schrijven, zodat andere mensen ook een beetje de rode lijn kunnen volgen. En zo weet je zeker dat je een goed praatje geeft!

Bereid goede visuele ondersteuning

Erg belangrijk voor een goede presentatie, is de visuele ondersteuning. Hiermee bedoel ik simpelweg gewoon een powerpoint presentatie of iets dergelijks mee. Zo’n powerpoint is ontzettend handig voor mensen met een korte aandachtsspanne, die niet heel goed kunnen luisteren naar jouw praatje. Zo hou je toch de aandacht, en kunnen ze als ze iets niet horen, het nog steeds terugvinden. Dat is trouwens niet alleen handig voor mensen met een korte aandachtsspanne, maar voor iedereen. Ook voor jezelf kan het bijzonder handig zijn, omdat als je vergeet welke richting je op wou, je gewoon even op je powerpoint kan kijken om daar de draad weer op te pakken. Zo wordt het bijna onmogelijk te vergeten wat je wilt vertellen, en kom je veel beter over. En wees vooral niet bang tijdens het geven van een presentatie, iedereen waardeert wat je aan het doen bent!

Share