Autoverzekering geweigerd? Alles wat jij hier over wil weten

Autoverzekering geweigerd? Alles wat jij hier over wil weten

In Nederland moet je bijna alles verzekeren. Dit moet je dus ook doen voor je auto. Toch is het niet vanzelfsprekend dat dit ook lukt. Het is namelijk mogelijk dat je autoverzekering geweigerd wordt. Dit is natuurlijk heel vervelend, maar wordt om verschillende redenen gedaan. Wij leggen je onder andere uit waarom dit gebeurt. Ook bespreken we graag nog wat andere zaken!

Wat is een autoverzekering?

Het is altijd goed om even te beginnen met de basis. Want wat is een autoverzekering precies? Het is bedoeld om schade te vergoeden aan degene die benadeeld is. Dit kan dus de eigenaar van de auto zijn of een ander die door jouw voertuig schade heeft gekregen. Het gaat niet alleen om aanrijdingen, maar ook om andere oorzaken van schade. Het is wettelijk verplicht in Nederland.

Er bestaan twee soorten dekkingen die je kunt afsluiten, namelijk de basis en aanvullende verzekering. De eerste is bedoeld voor jouw aansprakelijkheid, de schade aan je auto en die aan een ander. De tweede is bedoeld voor andere schades rondom je autobezit.

Mag je autoverzekering geweigerd worden?

Ja, het mag geweigerd worden. Het is voor verzekeraars niet verplicht om jouw voor hun verzekeringen te accepteren. Zij mogen dus je autoverzekering weigeren. Wel moet deze keuze onderbouwd zijn en heb jij ook recht op een uitleg. Er is een Gedragscode Verzekeraars opgesteld door het Verbond van Verzekeraars. Deze gedragscode bevat de richtlijnen waar verzekeraars zich aan moeten houden. Als jouw autoverzekering geweigerd wordt, heb je dus recht op een goede en onderbouwde uitleg. Dit moet ook op een duidelijke en begrijpelijke manier worden gecommuniceerd.

Waarom wordt je autoverzekering geweigerd?

Het gebeurt natuurlijk niet zomaar dat je autoverzekering wordt geweigerd. Zoals je al hebt gelezen, moet dit om een goede reden zijn. We geven je graag wat voorbeelden mee.

Wanbetaling

Het niet voldoen aan de betalingsverplichting is een van de meest voorkomende redenen voor afwijzing. Het kan wel eens een keertje voorkomen dat je te laat je premie betaalt. Dat overkomt de beste. Maar zodra dit structureel gebeurt, gaat jouw verzekeraar stappen ondernemen. Zo kunnen ze het bijvoorbeeld stopzetten. Dit wordt vervolgens ook geregistreerd in het CIS-systeem. De informatie in dit systeem, inclusief jouw wanbetaling, is dus zichtbaar voor andere maatschappijen. Hierdoor wordt het bijna onmogelijk om een nieuwe af te sluiten.

Te veel claims

Claims van particulieren worden bijgehouden in een centrale database, ook wel Roy Data genoemd. Verzekeraars kunnen dus precies zien hoeveel en wat voor soort claims je hebt gemaakt. Met name wordt er op schade met juridische bijstand gelet. Je kunt hierbij denken aan diefstal of ruitschade. Als zij zien dat jij dit soort claims regelmatig indient, wordt het voor hun onaantrekkelijk om jou te verzekeren.

Rijontzegging

Rijontzegging is ook een belangrijke reden voor een afwijzing. Het houdt in dat je voor een bepaalde tijd geen motorvoertuig mag besturen, omdat je een ernstige verkeersovertreding bent begaan. Zelfs wanneer deze ontzetting is opgeheven, kan je autoverzekering geweigerd worden.

Share